Blijf netwerken en hulp vragen

Blijf netwerkenJe grootste valkuil
Denken dat je het in je eentje kunt of moet oplossen. Schaamte vanwege ontslag – ik weet het nog zo goed van mijzelf – is een enorme blokkade bij het vragen om hulp.  Je denkt namelijk echt dat het ook/ voornamelijk aan jezelf ligt dat je moest vertrekken.  En die gedachte kan je gemakkelijk versterken na een paar mislukte sollicitaties, bijv. omdat je al niet eens wordt uitgenodigd.

Dat kan je in een stijle neergaande spiraal brengen. Of zoals iemand vertelde: “na 100 (!) onbeantwoorde sollicitatiebrieven was ik rijp voor de psychiater”, maar waarschijnlijk al veel eerder. Voor je idee: 70% van de vrijkomende banen wordt binnen een bestaand netwerken ingevuld en komt dus nooit als serieuze vacature op de markt.

Blijf mensen ontmoeten
Wat ik heb ervaren is hoe belangrijk het is om steeds contact met anderen te houden in de verschillende fasen van het ontslag, de werkloosheid en de opbouw van een nieuwe toekomst. Bij mij waren dat steeds verschillende mensen, afhankelijk van mijn eigen behoefte op dat moment.  Het gemeenschappelijke daarin is dat anderen mij tot steun waren: emotioneel en praktisch, variërend van een vriendelijke ‘shoulder to cry on’ tot coach om zaken mee uit te zoeken, inspirator voor goede ideeën of adviseur voor praktische tips.

Delen
Het belangrijkste bij dit alles is je te beseffen dat het om delen gaat: delen van je eigen gevoelens en emoties, gedachten en omstandigheden met andere mensen. Om het draaglijk te maken. Je lost het verwerken van je oude situatie én het vinden van een nieuwe toekomst echt niet in je eentje op; vergeet het maar, dat is onnodig zwaar!

Leren durven
Anderen opzoeken en hulp vragen moet jij ook (leren) durven. Gewoon door het te doen, hoe moeilijk je dat ook vindt. Zeg dan: “ik vind het moeilijk om dit te vragen, maar zou je mij willen helpen?” 100% kans dat je een ja! als antwoord krijgt.

Veranderende behoeften
Je zult zien dat je behoeften veranderen in de loop van de tijd. Eerst wil je misschien alleen maar klagen of bij de pakken neerzitten; daar krijg je genoeg van. Of je begint achter allerlei vacatures aan te hollen; levert niets op.  Met de verandering van je behoeften ervaar je dat je ook andere mensen om je heen nodig hebt.

Goede mensen zijn overal te vinden
Gewoon in je eigen netwerk van partner/ gezin, familie, vrienden en kennissen, oud-collega’s en ga zo maar door.  Via hen opent zich een wereld van nieuwe contacten die je ook weer (verder) kunnen helpen.

Begin maar …

Het Inspiratiehuis is de ideale plek om anderen te ontmoeten en direct en snel aan de emotionele verwerking van je ontslag te werken.  Bovendien biedt het een ideale netwerkomgeving.

Je kunt ook nu al een voorproefje nemen met een GRATIS werksessie In Het Inspiratiehuis.

Verder is er iedere week op maandag van 13:30 – 15:30 uur een GRATIS Inspiratiesessie bij De Alchemist in Utrecht. De toegang is vrij voor iedereen die vragen wil stellen over zijn/ haar werksituatie en het vinden van nieuw zinvol en betaald werk.

Interesse?  Geef je hier op, dan houden we rekening met je komst.

Tot ziens!

Delen is vermenigvuldigen

Waar ik nu benieuwd naar ben is wat jouw belangrijkste inzicht is uit mijn blog.

Wil je dat met mij delen? Laat je reactie achter op mijn blog hieronder in het reactieveld. Ik ben je altijd dankbaar voor het lezen van mijn blog en het reageren hierop. Dat je hier je tijd aan wilt besteden. Omdat het zo waardevol is voor mij. En leerzaam, ook voor mijn andere lezers.

Ik hoop van je te horen of je gauw te zien!

Martijn

PS. Ik vind het heel fijn als je mijn blog wilt delen in je netwerk, zodat ook andere ondernemers profiteren van mijn kennis en expertise. Doe dit door op onderstaande knoppen te klikken.

Nog geen reacties

Geef een reactie