internet junkie

Word geen internet-junkie!

Wat ga jij doen?
Wanneer je werkloos bent geworden, verandert je dagelijks leven ingrijpend.  Aanvankelijk kan de vrijheid heerlijk aanvoelen, maar de ervaring leert dat die vreugde snel voorbij gaat. Immers, daar ‘zit’ je dan en kijkt tegen een lege agenda en lege dag aan. Je oud-collega’s ontmoet je niet meer en je gezinsleden of partner hebben hun eigen dagelijkse bezigheden. Wat ga jij doen?

Emotioneel afscheid
Eerder gaven we aan dat je in het begin je tijd nodig hebt om emotioneel afscheid te nemen van je oude werksituatie.  Gebruik die tijd: zoek lotgenoten op, houd een dagboekje bij waarin je je ontslag van je afschrijft. Verder kunnen intimi of een professionele hulpverlener in deze fase fijne steunpilaren voor je zijn.

Ga niet zinloos solliciteren
Afhankelijk van je persoonlijke situatie vult je nieuwe leven zich niet zomaar opnieuw. Je hebt misschien de neiging meteen te gaan solliciteren – en vanuit de WW is die verplichting er ook – maar daar vul je geen dagen mee. In deze fase kan je daarmee echt beter wachten. Intensief (zelf)onderzoek en netwerken kan misschien nog wat onwennig aanvoelen.  Dit alles heeft ook nog weinig grond en focus als je nog niet weet waar je precies naar op zoek bent.

Eenvoudige afleiding
Zoek wat eenvoudige afleiding in de vorm van lichaamsbeweging, huishoudelijk werk, simpele klusjes in of aan je woning (geen ‘grote projecten’) en pak eventueel vrijwilligerswerk op.  Vaak weet je zelf het beste wat hier past.  En heb je geen idee, overleg met iemand uit je naaste omgeving.

Anderen bieden ook afleiding
Als dat mogelijk is, is het fijn hierbij anderen te ontmoeten – dat geeft een gevoel van verbinding. Houd het gesprek bij wat je op dat moment samen aan het doen bent, dat geeft betekenis en normaliseert. Gebruik hen niet om bij ‘uit te huilen’ of je te laten overladen met goed bedoelde adviezen. Dat is, zeker in het begin, alleen maar verwarrend en werkt contraproductief; je gaat je er doorgaans slechter van voelen.

Een nieuw ritme
Op deze manier breng je langzaam een nieuw ritme in je dag en je week.  Het scannen van en eventueel reageren op vacatures, je CV op orde brengen, werken aan je persoonlijk loopbaanplan, netwerkgesprekken voeren, kunnen daar in de loop van de tijd aan worden toegevoegd.

Word geen internet-junkie
Beperk dat tot bepaalde tijdvensters in de dag – bijv. ’s ochtends van 9 – 11 uur – je hoeft er niet de gehele dag mee bezig te zijn. Zo voorkom je dat je een ‘junk’ van het internet of vacaturesites wordt, met alle ‘verslavingsverschijnselen’ van dien.

Rust nemen
Zorg dat je goed uitrust; het hele ontslagproces vraagt veel energie. Geef dus toe aan je vermoeidheid. Deze is het gevolg van de spanning die zich in de afgelopen periode bij jou heeft opgebouwd en die je nu mag loslaten.  Je bent door een pittig proces gegaan en dat is nog niet afgerond. Houd hierbij zo goed mogelijk een gezonde levensstijl aan. Dat is niet alleen goed voor je conditie, het geeft je tevens een gevoel van controle over je leven; iets wat je voor je gevoel waarschijnlijk een tijdje gemist hebt. Zo kun je weer je gevoel van vrijheid ervaren.

Begin maar …

Het Inspiratiehuis is de ideale plek om anderen te ontmoeten en direct en snel ritme te brengen in je nieuwe leven en je te helpen nieuw werk te vinden.

Je kunt ook nu al een voorproefje nemen met een GRATIS werksessie In Het Inspiratiehuis.

Verder is er iedere week op maandag van 13:30 – 15:30 uur een GRATIS Inspiratiesessie bij De Alchemist in Utrecht. De toegang is vrij voor iedereen die vragen wil stellen over zijn/ haar werksituatie en het vinden van nieuw zinvol en betaald werk.

Interesse?  Geef je hier op, dan houden we rekening met je komst.

Tot ziens!

Delen is vermenigvuldigen

Waar ik nu benieuwd naar ben is wat jouw belangrijkste inzicht is uit mijn blog.

Wil je dat met mij delen? Laat je reactie achter op mijn blog hieronder in het reactieveld. Ik ben je altijd dankbaar voor het lezen van mijn blog en het reageren hierop. Dat je hier je tijd aan wilt besteden. Omdat het zo waardevol is voor mij. En leerzaam, ook voor mijn andere lezers.

Ik hoop van je te horen of je gauw te zien!

Martijn

PS. Ik vind het heel fijn als je mijn blog wilt delen in je netwerk, zodat ook andere ondernemers profiteren van mijn kennis en expertise. Doe dit door op onderstaande knoppen te klikken.

, ,

Nog geen reacties

Geef een reactie