Blog 27 aug

Bespaar op je life style

Met je ontslag wordt ook je financiële situatie onzeker, al zal je inkomen waarschijnlijk niet meteen achteruit gaan.  Met een ontslag-vergoeding, aanvulling op je WW of je transitie-budget kun je je inkomensniveau en levensstijl kortere of langere tijd op peil houden.

Aangezien niet zeker is wanneer je weer betaald werk zal vinden, is het goed voorzieningen te treffen voor een betaalbare levensstijl nu en in de toekomst. Dat is trouwens sowieso verstandig.

Op de sites van het NIBUD de Consumentenbond en ook op die van banken (bijv. ING) vind je handige tips of challenges om te besparen op life style kosten. Waar kun je aan denken?

Dagelijks levensonderhoud – waar doe jij je boodschappen en consumeer je ook alles wat je inkoopt? Hoeveel voedsel gooi jij bijvoorbeeld weg?

Abonnementen op kranten, tijdschriften, verenigingen, sportschool, (mobiele) telefonie, internet, energie – hoe gebruik je alles wat je ‘in huis’ haalt, kan het voordeliger en – belangrijk – zou je het missen wanneer je het niet meer had?

Verzekeringen – bekijk de vergelijkingssites van bijv. Independer of de Consumentenbond. Welke verzekeringen zijn echt belangrijk voor je?

Plezier, verzorging en ontspanning – hoeveel heb jij vorig jaar of vorige maand uitgegeven aan: uiteten en uitgaan, theater- en bioscoopbezoek, kapper, massage, sauna, sportschool, kleding en schoenen, vakanties en weekeindjes weg?  Waar gaat je geld naartoe? Is het in balans?

Goede doelen – wat geef je uit aan goede doelen, waar gaat je geld naartoe en is het in balans?

Schulden – die kunnen een last worden bij teruglopende inkomsten.  Vervroegd of tussentijds aflossen, bijv. van je hypotheekschuld – al is het maar een beetje – geeft extra bestedingsruimte. Of maak een aflossingsplan.

Wonen – verhuizen naar een goedkopere (huur)woning is op termijn misschien noodzakelijk en een ingrijpende stap. Je kunt er nu al nadenken over je toekomstige woonbehoefte.

Duurzame gebruiksgoederen – hoeveel heb je vorig jaar uitgegeven aan duurzame gebruiksgoederen (woninginrichting, wit- en bruingoed)? Hoe belangrijk en duurzaam waren die aankopen voor je?

Investeringen in je eigen ontwikkeling – wat heb je het afgelopen jaar besteed aan opleidingen en cursussen voor beroep of persoonlijke ontwikkeling? Waar ging je geld naartoe en was het in balans?

Geld is een onderwerp met grote (emotionele) lading. Misschien denk je: geld is niet belangrijk, maar dan doe je waarschijnlijk geen recht aan de betekenis die geld voor jou heeft.  Hoe makkelijk vind je het bijvoorbeeld om echt te besparen op je levensonderhoud?

Bovendien kun je nu al ervaren hoe belangrijk geld voor je is, in de wetenschap dat je er (straks) misschien minder van hebt.  Tegen jezelf zeggen: “geld is niet belangrijk” is hetzelfde als tegen je partner zeggen: “ons contact is niet belangrijk”. Dan is je relatie snel ten einde en zo is dat ook met je geld.  Natuurlijk, “geld alleen maakt niet gelukkig”, maar het verlicht wel.

Begin maar …

Het Inspiratiehuis is de ideale plek om anderen te ontmoeten en direct en snel je huidige financiële situatie onder de loep te nemen en je te helpen nieuw werk te vinden. 

Je kunt ook nu al een voorproefje nemen met een GRATIS werksessie In Het Inspiratiehuis.

Verder is er iedere week op maandag van 13:30 – 15:30 uur een GRATIS Inspiratiesessie bij De Alchemist in Utrecht. De toegang is vrij voor iedereen die vragen wil stellen over zijn/ haar werksituatie en het vinden van nieuw zinvol en betaald werk.

Interesse?  Geef je hier op, dan houden we rekening met je komst.

Tot ziens!

Delen is vermenigvuldigen

Waar ik nu benieuwd naar ben is wat jouw belangrijkste inzicht is uit mijn blog.

Wil je dat met mij delen? Laat je reactie achter op mijn blog hieronder in het reactieveld. Ik ben je altijd dankbaar voor het lezen van mijn blog en het reageren hierop. Dat je hier je tijd aan wilt besteden. Omdat het zo waardevol is voor mij. En leerzaam, ook voor mijn andere lezers.

Ik hoop van je te horen of je gauw te zien!

Martijn

PS. Ik vind het heel fijn als je mijn blog wilt delen in je netwerk, zodat ook andere ondernemers profiteren van mijn kennis en expertise. Doe dit door op onderstaande knoppen te klikken.

Nog geen reacties

Geef een reactie