Investeer in jezelf

Financiën: budgeteer – En investeer in jezelf

We kijken opnieuw naar je geldsituatie, nu met het oog op de toekomst.

Om goed grip te krijgen op je uitgaven en die voor de korte en lange termijn in balans te brengen met je inkomsten, is budgetteren (money management) belangrijk.  Mij helpt het volgende budgetteringssysteem dat ik van een business coach leerde:

Dit systeem gaat echt werken wanneer je voor alle onderdelen aparte bankrekeningen reserveert; dat zijn er dus minimaal zes.  Dat lijkt veel, maar vaak heb je die rekeningen al. En tegenwoordig kun je bij veel banken afzonderlijke spaarrekeningen aan een betaalrekening koppelen.  Ik hoefde in elk geval geen nieuwe betaalrekeningen te openen, maar slechts enkele nieuwe spaarrekeningen te koppelen aan bestaande betaalrekeningen.

Soms kunnen die rekeningen ook gewoon fysieke spaar- of ‘jampotjes’ zijn, bijv. voor giften aan goede doelen.  Hoe dan ook, het gaat erom dat je ziet en voelt wat de feitelijke geldstromen per budgetpost zijn. Alleen maar een spread sheet werk echt niet!

Je kunt voor jezelf bepalen of je al je Inkomen of slechts een deel volgens dit systeem wilt verdelen.  Hierbij spelen de volgende overwegingen een rol:

 1. Wil ik mezelf een vrij te besteden ‘salaris’ of privé budget uitkeren?  Wanneer je met een partner een gezamenlijke financiële huishouding voert kan je ervoor kiezen eerst een percentage (1% – 5%) van je Inkomen voorprivé-uitgaven te reserveren (op een aparte (spaar)rekening).

 2. Wil ik naast mijn spaardoelen tevens reserveren voor toekomstig inkomen? Als werknemer bouwde je pensioen op. Als je werkloos bent stopt dat doorgaans.  Sparen voor pensioen kan dus eveneens een doel worden in je financiële huishouding.  Reserveer dan vooraf een percentage (1% – 20%) van je Inkomen, afhankelijk van je noden en mogelijkheden.

Wanneer je verhoudingsgewijs weinig uitgeeft aan Levensonderhoud, Wonen of Plezier, kun je een verdeling maken waarin je meer naar de andere posten schuift, zoals Sparen, Investeren of Giften.

Heb je schulden (anders dan hypotheekrente en –aflossing, dat valt onder Wonen), dan staat Sparen gelijk aan schuldaflossing.  Wanneer je je schulden sneller wilt saneren, maak dan een andere verdeling (bijv. 15% sparen) in combinatie met een aflossingsplan.

Van alle budgetten is investeren in je eigen ontwikkeling het belangrijkste. Dat is je kapitaal voor de toekomst.  Als je je niet blijft ontwikkelen, sta je stil en verlies je waarde. Je wordt dan (te) afhankelijk van je opgebouwde vermogen voor later.  En wie garandeert jou dat je pensioen over 20 jaar nog net zoveel waard is al nu?

We willen (en moeten soms) ook na onze pensionering blijven werken of economisch actief blijven.  Dat kan ook makkelijk en vraagt dat je nu nadenkt over je toekomstbestendigheid.  Daar je gewend was dat je werkgever je opleidingen betaalde, zal je er nu aan moeten wennen daar zelf voor te zorgen. Laat dat een gewoonte worden.  Wat je financiële omstandigheden ook zijn, stop nooit met investeren in jezelf.

Begin maar …

Het Inspiratiehuis is de ideale plek om anderen te ontmoeten en direct en snel je huidige financiële situatie onder de loep te nemen en je te helpen nieuw werk te vinden. 

Je kunt ook nu al een voorproefje nemen met een GRATIS werksessie In Het Inspiratiehuis.

Verder is er iedere week op maandag van 13:30 – 15:30 uur een GRATIS Inspiratiesessie bij De Alchemist in Utrecht. De toegang is vrij voor iedereen die vragen wil stellen over zijn/ haar werksituatie en het vinden van nieuw zinvol en betaald werk.

Interesse?  Geef je hier op, dan houden we rekening met je komst.

Tot ziens!

Delen is vermenigvuldigen

Waar ik nu benieuwd naar ben is wat jouw belangrijkste inzicht is uit mijn blog.

Wil je dat met mij delen? Laat je reactie achter op mijn blog hieronder in het reactieveld. Ik ben je altijd dankbaar voor het lezen van mijn blog en het reageren hierop. Dat je hier je tijd aan wilt besteden. Omdat het zo waardevol is voor mij. En leerzaam, ook voor mijn andere lezers.

Ik hoop van je te horen of je gauw te zien!

Martijn

PS. Ik vind het heel fijn als je mijn blog wilt delen in je netwerk, zodat ook andere ondernemers profiteren van mijn kennis en expertise. Doe dit door op onderstaande knoppen te klikken.

, , ,

2 Responses to Financiën: budgeteer – En investeer in jezelf

 1. Harry 8 oktober 2015 at 09:45 #

  Mooie insteek Martijn. Het is goed om na te denken over de huidige financiële situatie, maar ook over de toekomstige. Wat mij aan het denken zette, is ‘het investeren in de eigen ontwikkeling’. Dit doen wij (ook ik) veel te weinig.
  Kun jij dit stukje iets uitwerken? Waarin kan ik zoal investeren om toekomstbestendig te zijn/worden? Hoe doe je dat?

  • Martijn de Loor 8 oktober 2015 at 13:30 #

   Hoi Harry,
   Dank voor je reactie. Investeren in jezelf gaat over je deskundigheid en (levens)ervaring op peil houden of brengen. Rijke en succesvolle mensen zien het investeren in zichzelf als belangrijkste asset voor later, zodat ik de vragen en problemen van morgen kan oplossen. Werkgerelateerd betekent het dat je bijv. je expertise als coach verbreedt of juist verdiept of je expertise als zelfstandig ondernemer. Dat laatste doe je bijv. in Het Inspiratiehuis.

Geef een reactie