Anders denken

Hoe denk jij na over werk, geld en tijd?

Wanneer je enig ritme en emotionele stabiliteit in je werkloze bestaan hebt gevonden, kun je een plan voor de toekomst gaan maken; een plan over hoe jij op de langere termijn in je inkomen gaat voorzien.  Dat gaat ook over de situatie na je pensionering en ‘AOW’; je kunt immers wel 103 worden?

Het belangrijkste ingrediënt voor je toekomstplan is een verandering van je denken, i.e. een mindshift.  We vragen je om anders na te (willen) nadenken over je toekomstige werk en inkomen.  Ik presenteer hier de vier belangrijkste mindshifts:

1. Geld en werk genoeg – je eerste mindshift

Je ervaart zelf dat het aantal banen schaars en het aantal werkzoekenden groot is.  Je weet misschien ook dat er op zichzelf werk genoeg is. Dat wil zeggen: er is een grote behoefte aan de waardevolle bijdrage van mensen met ervaring; denk alleen even aan al die overspannen mantelzorgers die het niet meer alleen aankunnen.  Ook is er volop geld aanwezig: Nederland is een van de rijkste landen ter wereld en wij hebben met elkaar honderden miljarden op spaar- of pensioenrekeningen staan.  Ook bij banken stapelt het vermogen zich op en de ECB kan 1.100 miljard in de Europese economie pompen.  Hoezo geen geld?

Al dat geld zoekt een zinvolle bestemming, zodat het kan groeien.  Want dat is het fijne van geld: het is er niet alleen in overvloed en het kan zich ook oneindig vermeerderen.  Dat geldt dus ook voor betaald werk: met de groei van de economie is er een toenemende behoefte aan capaciteit, kennis, ervaring, creativiteit en innovatie.

2. Tijd is schaars

Wat niet oneindig kan groeien is jouw tijd – er gaan maar 24 uur in een dag en je leven is eindig. En daarmee is ook je tijd als bron voor inkomen en inspiratie, creativiteit, aandacht schaars.  Het is dus heel belangrijk daar efficiënt met je tijd om te gaan; je kunt het maar een keer uitgeven. Dat is je tweede mindshift: realiseer je dat tijd als schaars goed heel veel waarde heeft (mits juist besteed). Stop daarom met denken dat je tijd in overvloed hebt en begin na te denken over een waardevolle tijdsbesteding.  Hoe waardevol is het bijvoorbeeld om vruchteloos te blijven solliciteren op banen waar vele anderen ook op solliciteren? Zonde toch?

3. ‘Klusseneconomie’ is de toekomst

Start in plaats daarvan met het maken van een plan voor het vinden van nieuw betaald werk.  Een derde mindshift die hierbij helpt is de wetenschap dat (vaste) banen steeds meer zullen verdwijnen en we in een ‘klusseneconomie’ onze waarde verzilveren in tijdelijke projecten en opdrachten.  En daarin valt goed geld verdienen, omdat die ‘klussen’ altijd over problemen gaan die om goede (i.e. waardevolle) oplossingen vragen.  De nieuwe economie vraagt dus steeds minder om functionarissen met een baan en steeds meer om deskundigen die waardevolle oplossingen brengen voor serieuze problemen.

4. Wie wil ik helpen? – Je nieuwe startpunt

Dat betekent dat je een goed beeld moet hebben van de waarde die jij kunt toevoegen, van de deskundigheid die jij te bieden hebt.  Daaronder ligt de vraag: wat zou ik, gegeven mijn talenten en ervaring in de wereld willen bijdragen?  Welke problemen wil ik graag oplossen?  Problemen bestaan nooit op zichzelf, maar zijn altijd van iemand: jij heb een probleem, omdat je geen werk hebt, je ouders hebben misschien een probleem met zelfstandig thuis wonen, je buurvrouw heeft een probleem omdat ze niet zwanger kan worden en je buurman heeft een probleem omdat hij geen goede mensen voor zijn onderneming kan vinden.  Problemen horen dus bij mensen.  En als jij voor deze mensen waardevolle oplossingen hebt, zijn ze bereid je daarvoor te (blijven) belonen. Dus, voor welke mensen wil jij wat betekenen?

Dat vraagt een vierde mindshift: niet jouw kennis, vaardigheden of oplossingen staan voorop (zoals je in een CV of sollicitatiebrief doet) maar de mensen die jij wilt helpen met de problemen die zij ervaren. Zij zijn je toekomstige klanten – dat kan ook een werkgever zijn – voor wie jij de beste oplossingen hebt.  Het fijne is dat je hier een keuze hebt: jij bepaalt wie jouw ideale klant is – kies je niche! Het is de start jouw zelfstandig ondernemerschap van jezelf.

Begin maar …

Het Inspiratiehuis is de ideale plek om anderen te ontmoeten en direct en snel je huidige huidige mindset te onderzoeken om je te helpen nieuw werk te vinden. 

Je kunt ook nu al een voorproefje nemen met een GRATIS werksessie In Het Inspiratiehuis.

Verder is er iedere week op maandag van 13:30 – 15:30 uur een GRATIS Inspiratiesessie bij De Alchemist in Utrecht. De toegang is vrij voor iedereen die vragen wil stellen over zijn/ haar werksituatie en het vinden van nieuw zinvol en betaald werk.

Interesse?  Geef je hier op, dan houden we rekening met je komst.

Tot ziens!

Delen is vermenigvuldigen

Waar ik nu benieuwd naar ben is wat jouw belangrijkste inzicht is uit mijn blog.

Wil je dat met mij delen? Laat je reactie achter op mijn blog hieronder in het reactieveld. Ik ben je altijd dankbaar voor het lezen van mijn blog en het reageren hierop. Dat je hier je tijd aan wilt besteden. Omdat het zo waardevol is voor mij. En leerzaam, ook voor mijn andere lezers.

Ik hoop van je te horen of je gauw te zien!

Martijn

PS. Ik vind het heel fijn als je mijn blog wilt delen in je netwerk, zodat ook andere ondernemers profiteren van mijn kennis en expertise. Doe dit door op onderstaande knoppen te klikken.

Nog geen reacties

Geef een reactie