Waarom jij – hoog opgeleide 45-plusser?

45-55-65Ik ben echt ‘verliefd’ geworden op hoog opgeleide 45-plussers. Natuurlijk omdat ik me er gemakkelijk mee identificeer – ik ben er zelf een. Maar ook vanwege hun ongekende mogelijkheden in deze fase van maatschappelijke verandering, waarin zij een belangrijk verschil kan maken.

Op je 45ste sta je op een kruispunt. Je hebt ervaring en wijsheid en waarschijnlijk nog 20 jaar te gaan op de arbeidsmarkt. Dit is het moment van nieuwe keuzes. De voordelen van het ouder worden zijn voor een 45-plusser gemakkelijk te bedenken:

  • je hebt meer ervaring qua werk en leven en neemt daarin een onafhankelijker positie in;
  • je hebt meer zelfinzicht, weet beter wat je kunt en waar je grenzen liggen;
  • je hebt vaker een stabiele relatie, oudere kinderen die misschien al de deur uit zijn;
  • je voelt je senang bij de rol van mentor of leidinggevende;
  • je bent nog jong van geest en fysiek fit – je kan wel 103 worden!

Kortom, je vertegenwoordigt een aantrekkelijke doelgroep voor de arbeidsmarkt en hebt al lang bewezen dat je goed zelfstandig kunt functioneren, complexe vraagstukken aankunt en daarin verstandig beslissingen neemt.

Je merkt ook dat het kriebelt: ben ik nog wel goed bezig? Zou ik niet veel meer moeten kiezen voor wat ik werkelijk wil? En wat is dat dan? Je hebt en neemt meer tijd om bij deze vragen stil te staan. Je wilt niet meer achter iedere nieuwe kans op de arbeidsmarkt aanlopen en kiest bedachtzamer. En belangrijker: als je je huidige werk blijf doen, brengt je dat dan waar je uiteindelijk wil uitkomen? Het is tijd voor echt iets nieuws – je ervaart een keerpunt.

En dan ‘ineens’ word je ontslagen. Misschien kon je het zien aankomen, maar je heb er totaal geen ervaring mee. Je arbeidsverleden is eigenlijk zeer gladjes en moeiteloos verlopen; nooit ben je werkloos of lang werkzoekend geweest. Je hebt zelden hoeven solliciteren; eerder werd je gevraagd voor functies. Door de nieuwe situatie beland je pijnlijk bij je keerpunt. Daarbij ervaar je van alles – van loyaal senior medewerker met aanzien, merk je nu dat je vanwege je leeftijd geen aantrekkelijke partij meer bent op de arbeidsmarkt. Je goede opleiding en ervaring lijken je hierin niet te helpen.

Zo’n 15 jaar geleden zaten 45-plussers nog stevig in het pluche. Nu stijgt de werkloosheid onder deze groep dramatisch snel terwijl de kans op een nieuwe baan pijlsnel afneemt. Dat komt omdat vaste banen sowieso verdwijnen – voor iedereen, de crisis heeft een stevig handje geholpen. We komen steeds meer in een klusseneconomie terecht, waar kennis en ervaring grote waarde heeft als je in staat bent problemen op te lossen of waarde en betekenis toe te voegen voor anderen.

En juist hier ligt een geweldige kans voor 45-plussers, met al hun ervaring en vermogen tot snel en zelfstandig handelen en beslissen en relatief veel tijd, ruimte en energie.

Zoals elk keerpunt vraagt dit een andere mindset. En dat is misschien minder eenvoudig dan het lijkt. Je was inmiddels behoorlijk gewend geraakt aan je vaste baan en mooie positie. Van werknemer mag je nu meer als ondernemer gaan denken – zelfstandig ondernemer van jezelf wel te verstaan. Je moet ook wel; je wordt nu echt op jezelf teruggeworpen. Gelukkig heb je veel in huis, het gaat erom dat je dat op een goede manier weet te benutten en te gelde te maken. Hoe doe je dat?

Om vast een tipje op te lichten: stop meteen met vruchteloos solliciteren, begin er niet eens aan. Het wordt je grootste frustratie en houd je af van het onderzoeken en uitvergroten van je kwaliteiten. Maar er is meer nodig om zelfstandig ondernemer van jezelfte worden. In Het Inspiratiehuis werk je daar aan, samen met anderen, en vind je binnen zes maandenweer nieuw, zinvol en betaald werk!

Delen is vermenigvuldigen

Waar ik nu benieuwd naar ben is wat jouw belangrijkste inzicht is uit mijn blog.

Wil je dat met mij delen? Laat je reactie achter op mijn blog hieronder in het reactieveld. Ik ben je altijd dankbaar voor het lezen van mijn blog en het reageren hierop. Dat je hier je tijd aan wilt besteden. Omdat het zo waardevol is voor mij. En leerzaam, ook voor mijn andere lezers.

Ik hoop van je te horen of je gauw te zien!

Martijn

PS. Ik vind het heel fijn als je mijn blog wilt delen in je netwerk, zodat ook andere ondernemers profiteren van mijn kennis en expertise. Doe dit door op onderstaande knoppen te klikken.

, ,

Nog geen reacties

Geef een reactie